Osa 3 | Tunnelman mittaaminen

Tunnelman mittaaminen

Länsirantaa tulee kehittää, koska se nykyisessä muodossaan on varsin keskeneräinen alue. Kyse on lähinnä siitä millä tavoin ja minkälaiseksi sitä ollaan kehittämässä. Erilaisilla selvityksillä voidaan kyllä pyrkiä todistamaan, että liikenne mahtuu tai ohjeelliset melumäärät eivät ylity. Huomattavasti vaikeampaa on osoittaa millaiseksi ilmapiiri ja tunnelma alueella oikeasti kehittyvät. Siihen ei valitettavasti ole olemassa ohjelmaa, matemaattista taulukkoa tai loogista kaaviota, miten tunnelmaa voisi mitata. Empiirisiä tutkimuksia voidaan toki tehdä. Paikan ilmapiiri ja tunnelma ovat joka tapauksessa tekijöitä jotka ehkä eniten vaikuttavat paikan koettavuuteen. Siihen miten siellä viihdytään, mitä siitä ajatellaan, vetääkö se puoleensa vai työntääkö luotaan.

Tunnelman mittaaminen. Kuva: Mika Varpio 2016



Koska tunnelmaa on vaikea pistää numeroina tai asteikkomuodossa paperilla, voidaan sitä pohtia esimerkkien valossa:

Olette ehkä käyneet Taidetehtaalla olevassa Sinne ravintolassa syömässä. Ravintola on sisältä tyylikäs ja ruoka on herkullista. Palvelu on loistavaa ja ruokaseurakin yleensä miellyttävää. Kuinka ympäristö sitten vaikuttaa asiaan? Ulkoiset puitteet eivät juuri herätä innostusta. Laajoista näköalaikkunoista näkyy vilkasliikenteinen Aleksanterinkatu ja nykyinen rakennustyömaa Aleksanterinkadun pohjoispuolella (tulevaisuudessa korkeat rakennukset sulkevat näkymän tien toisella puolen). Näköpiirissä ei ole ainoatakaan katupuuta; ainoastaan bussipysäkki suoraan ikkunan takana. Ruokailijoiden katseet pysyttelevät enimmäkseen ruoka-annoksissa ja pöytäseurueessa. Ravintolaan liittyy Taidetehtaan päädyssä sijaitseva pieni kesäterassi. Matalin pensasistutuksin ympäröity terassi sijaitsee Aleksanterinkadun ja parkkipaikan välissä. Sen päällä on taidetehtaan iso valomainostaulu. Liikenteen melu kuuluu selvästi ja pakokaasut leijuvat huolestuttavan lähellä. Terassin kävijämäärät eivät aivan taida yltää itäisen jokirannan terassien kävijämääriin, vaikka keli olisi miten suotuisa. Ulkoinen ympäristö ei ainakaan kohota tunnelmaa.

Vertailun vuoksi otetaan esimerkiksi toinen ravintola hieman erilaisessa ympäristössä. Loviisan kappeli, jossa monet ovat mahdollisesti myös käyneet, sijaitsee Loviisan Kappelinpuiston vehreässä ympäristössä. Ruoka on maittavaa ja ravintola sisältä upeasti entistetty. Sen sisätiloista ja terassilta avautuvat näkymät historiallisessa puistossa risteäviin kävelypolkuihin ja lampeen. Pöydistä vilkuillaan vähän väliä ympäristöön ja puistossa tapahtuvaan toimintaan, kävijöihin, sorsiin lammella, vanhoihin puihin jne. Keskustelu pyörii paitsi pöytäseurueen omissa teemoissa, myös ympäristön kauneudessa, joka avaa uusia keskustelunaiheita. Tämä on paikka mistä ei ole kiire pois. Lyhyesti sanottuna ilmapiiri ja tunnelma ovat hyvät paitsi ravintolan sisäisten tekijöiden ja ruuan vuoksi, myös ympäristön vaikutuksesta.

Molempien edellä kuvattujen ravintoloiden ruoka on laadukasta ja sisäiset puitteet kunnossa. Erot ilmapiirissä syntyvätkin juuri ulkoisten puitteiden myötä. Ympäristön tunnelmaan vaikuttavia tekijöitä on kuitenkin haastavaa todistaa paperilla. Ne on itse koettava. Suosittelen lämpimästi käymään erilaisissa kaupunkiympäristöissä ja avoimin mielin tutkimaan ja pohtimaan mikä tekee jostakin paikasta miellyttävämmän kuin jostakin toisesta? Missä ihmiset viihtyvät pisimpään ja minkä vuoksi?
 
"Erot ilmapiirissä syntyvät juuri ulkoisten puitteiden myötä"

Näiden edellä esitettyjen ravintolaesimerkkien lisäksi samaa periaatetta voidaan soveltaa kaupunkitilaan yleisemminkin. Asuinalueet, kaupalliset palvelut, torit, oleskelualueet, liikuntapaikat ja muut toiminnalliset keskittymät sekä liikennealueet, kaikki hyötyvät miellyttävästä ympäristöstä.

Tässä nettilinkit aiemmin kuvattujen ravintoloiden sivustoille. Niissäkin on selvästi havaittavissa markkinoinnin suuntautuminen joko sisäistä tai ulkoista ympäristöä hyödyntäviin tekijöihin.

Loviisan kappeli:
https://fi-fi.facebook.com/LoviisanKappeli/
http://www.teehelmi.fi/loviisan-kappeli/

Ravintola Sinne:
https://www.facebook.com/bistrosinneborga/?fref=ts
http://www.sinneporvoo.fi/?lang=fi
 

Länsirannan tunnelma

Pahoin pelkään, että nykyisten suunnitelmien mukaiset rakennusratkaisut eivät tekisi länsirannasta kovin viihtyisää ja tunnelmallista kaupunkiympäristöä. Kokonniementien varrelle esitetty muurimainen rakenneratkaisu vaikuttaa kylmältä eikä siinä näyttäisi syntyvän kovin paljon vuorovaikutusta katutilan kanssa. Olen käsitellyt Kokonniementien varren rakenneratkaisuja enemmän tekstissäni Länsirannan muuri. Kokonaisuuteen sijoitetun Citymarketiin suurimpana ongelmana pidän autoliikenteen lisääntymistä alueella. Tätä aihetta olen käsitellyt edellisessä blogitekstissäni Autoilijoiden luvattu kaupunki.

"Miksi tylsät kadut tekevät ihmisistä onnettomia"

Tässä linkki erinomaiseen tekstiin, missä käsitellään minkälaisia vaikutuksia erilaisilla rakenteellisilla ratkaisuilla kaupunkitilassa ja katutason julkisivuissa on ihmisen psyykkiseen hyvinvointiin:
https://aeon.co/essays/why-boring-streets-make-pedestrians-stressed-and-unhappy

Kommentit